Blog

Top 3 tips bij trainen tijdens de zwangerschap

Top 3 tips bij trainen tijdens de zwangerschap

Stel er staat plotseling een zwangere klant voor je neus en je hebt hier totaal geen ervaring mee. Maar je mag wel 3 tips meegeven. Welke zijn dat dan? Als je nu met het goed bedoelde advies komt “Luister maar naar je lijf en doe wat goed voelt” dan ben je af. Dit advies is veel te kort door de bocht. Je legt hiermee de bal terug bij je klant en hiermee doe je jezelf en je klant tekort. Zwangere vrouwen hebben behoefte aan concrete adviezen. Hierdoor weten ze dat hun trainer verstand van zaken heeft en voelen ze zich veilig bij jou.

Ik heb 3 tips die praktisch zijn en waar je op kunt coaches tijdens de les. Je kunt cue’s geven. Want als je wil dat je klant het onthoudt moet zij het ook minimaal 3 keer gehoord hebben tijdens de training.

  1. Altijd blijven praten

Waarom? Om te voorkomen dat je klant oververhit raakt en de intensiteit van de training te hoog is. Onderzoek heeft aangetoond dat oververhitting bij de moeder niet goed is voor de baby. Dit geldt al vanaf het eerste trimester. Dus de simpele opdracht is blijven praten. Je wil dat je zwangere klant 6 woorden aaneengesloten kan zeggen zonder naar adem te happen.

Cue? Stel open vragen. Vraag niet alleen of het goed gaat 😊 want dan is het antwoord “ja hoor”.

  1. Blaas uit als je kracht zet.

Waarom? In de zwangerschap wordt het extra belangrijk om goed om te gaan met de intra abdominale druk in de buik. Er ontstaan namelijk wat zwakke plekken in de core. Tussen de rechte buikspieren bij de peesplaat (linea alba) en de bekkenbodem heeft het ook zwaar. Daar wil je niet te veel druk naar toe sturen. Door de klant te laten uitblazen net voordat ze kracht zet voorkom je te veel druk omlaag of naar de buikwand.

Cue? Blaas uit als je kracht zet. Niet de adem vastzetten.

  1. Omhels je baby met je buikspieren

Waarom? Een zwangere vrouw wordt instabieler in de zwangerschap onder invloed van het relaxine hormoon, de houding die verandert en het extra gewicht wat ze moet dragen. Het activeren van de diepe dwarse buikspieren zorgt voor meer stabiliteit. Door activatie van de TVA trekt ze als het ware een interne riem vast om het bekken en draagt ze de baby actief met haar buikspieren. Je ziet haar buikje dan kleiner en compacter worden.

Cue? Omhels je baby met je buikspieren. Trek je onderbuik zachtjes in.

Wil jij lekker trainen tijdens je zwangerschap of wil jij advies hoe je het beste met jouw persoonlijke situatie om kunt gaan? Neem dan contact met ons op!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Latest Post
Subscribe Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.